Gezonde, dichte heggen zijn de droom van iedereen met een tuin. Maar net als veel andere planten zijn ook heggen niet bestand tegen schimmels en schadelijke organismen. Als er verkleuringen, kale plekken of gaten optreden, moet je de oorzaak tijdig herkennen, verhelpen en mogelijke ziektes kunnen behandelen. Sommige ziektes treden alleen op bij bepaalde plantensoorten. Hieronder heeft onze Tuin & Park specialist Paul Maas voor je samengesteld hoe je ziektes, schimmels en schadelijke organismen bij laurierkers, thuja-heggen of coniferen kan herkennen en bestrijden.

LAURIERKERS SCHOTWAPENZIEKTE

PLANTENZIEKTES BIJ LAURIERKERS

SCHOTWAPENZIEKTE

Symptomen | Vanaf mei verschijnen er rode tot bruine vlekken op de bladeren. De aangetaste plekken drogen uit en vallen er zo uit dat de bladeren er uitzien alsof ze met schroot zijn beschoten.

Oorzaak | De ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel genaamd Stigmina carpophila, die vooral actief is in vochtige seizoenen en gebieden met veel neerslag.

Maatregelen | Verwijder de aangetaste bladeren en scheuten met een schone, gedesinfecteerde snoeischaar.

SCHIMMELAANTASTING BIJ THUJA-HEGGEN

ROOSBRUIN

Symptomen | In het voorjaar verkleuren afzonderlijke oudere bladeren bruin. Zodra de aangetaste scheuten zijn afgestorven, verschijnen er op hun plaats ronde of ovale bruine vruchtjes. Deze besmetten op hun beurt nieuwe, jongere scheuten.

Oorzaak | Roosbruin wordt veroorzaakt door de schimmel Didymascella thujina.

Maatregelen | Knip de aangetaste scheuten direct af zonder het oude hout te beschadigen. Geef zo nodig de bodem een opfrisbeurt, zodat deze doorlatend en voedzaam is.

Roosbruin

AFSTERVENDE TAKKEN EN SCHEUTEN

Symptomen | In het voorjaar worden afzonderlijke scheuten en zelfs jonge bladeren grijsgroen tot lichtbruin. De afbakening van het gezonde van het zieke weefsel is bijzonder opvallend. Aan de basis van de betreffende scheuten is de schors meestal ingezakt. Met het vergrootglas kan je kleine zwarte vruchtjes herkennen. De schubben en punten sterven als gevolg van de schimmelaantasting af.

Oorzaak | Bij scheuten wordt de plant aangetast door de schimmel Kabatina thujae. Zure bodem en tekort aan calcium en magnesium bevorderen de ziekte.

Maatregelen | Verwijder de aangetaste scheuten grondig. Verhoog de pH-waarde van de bodem door kalk in te brengen.

Afstervende takken
Wortelrot

WORTELROT

Symptomen | Scheuten en bladeren worden in korte tijd vaalgeel en later uniform bruin. Het gewoonlijk crèmekleurige schorsweefsel bij de wortelhals is bruinachtig verkleurd. De plant is niet meer stabiel en gemakkelijk uit de grond te trekken.

Oorzaak | De schadelijke schimmel Phytophthora cinnamomi grijpt de planten van onderen aan en vernietigt het schorsweefsel van de wortels.

Maatregelen | Planten die door wortelrot beschadigd zijn, kunnen niet meer worden gered en moeten worden verwijderd. Na een grondige vervanging van de grond kun je nieuwe heggen inplanten.

SCHADELIJKE ORGANISMEN BIJ CONIFEREN

THUJAMINEERMOT

Symptomen | Kleine, witgrijze motten met bruine of zwarte strepen. Ze zijn meestal zichtbaar vanaf juni. De kenmerkende symptomen zijn eenvoudig te herkennen: de punten van de verse twijgjes kleuren vaak al in de winter grijsgeel en vervolgens bruin tot ze in mei afsterven. De mot vreet zich vast in de schubben van de thuja, waar ze haar eieren legt. Om de ziekte van schimmelaantasting te onderscheiden, houd je de beschadigde scheuten tegen het licht – bij schadelijke organismen zijn de kenmerkende tunnels herkenbaar.

Oorzaak | Vooral zelden gesnoeide heggen zijn hiervoor gevoelig. Ook meerdere milde winters achter elkaar bevorderen de vermeerdering van de mot.

Maatregelen | Snoei de heg voor begin juni, voordat er nieuwe motten kunnen uitkomen.

THUJAMINEERMOT

SCHORSKEVER

Symptomen | De afzonderlijke zijscheuten van de plant drogen uit en sterven af, maar blijven hangen. Aan de aangetaste takken en stam vind je kleine gaatjes waar de kever doorheen boort en zijn tunnels door de plant graaft. In deze tunnels legt hij zijn eieren, de larven eten later door de scheuten heen en verzwakken de plant.

Oorzaak | De kever komt zelden voor en zoekt vooral door de droogte verzwakte thujaplanten uit.

Maatregelen | Snij de aangetaste scheuten zo snel mogelijk af om schorskevers te voorkomen.

Uiteraard zijn er nog veel meer ziektes te bedenken. Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje op de pagina van STIHL. Benieuwd naar ons aanbod tuinmachines? Kom langs in onze winkel in Lelystad. Wij hebben een uitgebreid assortiment, van snoeischaar tot (elektrische) heggenschaar. Ook kunt u hier een aantal van onze tuinmachines vinden.