Die zon vinden we natuurlijk heerlijk, maar het onkruid geniet er ook behoorlijk van. Nu de zon inmiddels al een tijdje goed heeft geschenen, komt helaas het onkruid ook weer op. Zeker tussen de tegels is onkruid een groot pijnpunt dat veel werk vraagt om weggehaald te worden. Tuin & Park specialist Paul Maas geeft je een aantal opties om het onkruid te verwijderen.

Eén van de manieren om onkruid te verwijderen is branden met een brander. Door de hitte worden de cellen van de plant stuk gemaakt. De plant raakt uitgeput en sterft langzaam af. De ThermHIT branders van HOAF zijn perfect in te zetten voor onkruidbestrijding.

Naast branders kunt u ook hetelucht/infrarood verhitters inzetten. De werking van deze machines is bijna gelijk aan de brander. Door verbranding van gas of verhitting door infrarood ontstaat een heteluchtstroom onder een kap. Enkel komt hier, in tegenstelling tot de brander, geen vlamcontact tussen de brander en het onkruid. Hierdoor is de kans op brandschade nihil. De voordelen van deze manier van onkruid bestrijden is dat deze net als de brander ook de cellen van de plant stuk maakt. De machine die u bij dit werk kan helpen? De HOAF WeedAir. Bekijk hier meer over de HOAF onkruidbestrijdingsmachines.

Nog een andere manier van onkruid bestrijden is borstelen. Op deze machines zitten borstels die aangedreven worden door een motor. U heeft keus uit een ronde borstelkop en een borstelas. Beide borstels zijn uitstekend geschikt om onkruid te borstelen. Het grootste verschil is dat een ronde borstelkop ideaal is voor het borstelen van randjes zoals stoeprandjes, waarbij de borstelas vaak geschikter is voor grotere oppervlakten door de meestal grotere werkbreedte. De voordelen van deze machines zijn dat het onkruid meteen weg is en het resultaat meteen goed zichtbaar is. Een nadeel is dat de zaden van de onkruidplanten niet kapotgaan door de borstels. Indien u graag met de onkruidborstels aan de slag gaat adviseren wij u te kijken naar de machines van NIMOS en Tiëlburger.

Mocht u liever zonder deze machines uw onkruid willen verwijderen, dan kunt u gebruik maken van verschillende handgereedschappen zoals voegborstels en tegelritsers. Voor het onkruid in de tuin kunt u het best gebruik maken van een hak of een schop. Ook kan een (hand)krabber handig zijn. Benieuwd welk gereedschap het best bij u en uw werkzaamheden past? Kom vooral eens langs in onze Tuin & Park winkel en laat u adviseren. Ik help u graag verder.

Groet, Paul Maas