We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat u zelf vooral de verkoeling op moet zoeken de aankomende dagen, maar denkt u ook aan uw tuin? Die is namelijk erg gebaat bij het nodige vocht. Om te voorkomen dat uw planten in de zomer hun kopjes laten hangen zijn hier wat slimme en behulpzame feiten over het bewateren van uw planten.

 • Tip 1: Gelijkmatig vochtig houden
  Veel planten zijn afhankelijk van een gelijkmatige bevochtiging. Wanneer de planten iets uitdrogen voordat ze weer water krijgen, bevordert dit de groei van de wortelen.
 • Tip 2: Bewater minder vaak, maar wel grondig
  1 á 2 keer per week bewateren is meestal voldoende voor het bloembed: beter minder vaak bewateren, maar met veel water, dan vaak bewateren met weinig water.
 • Tip 3: Sproei ‘s avonds laat of ‘s morgens vroeg
  Overdag is de bodem warmer, waardoor er meer water verdampt. Sproei dus op de vroege of late avond, zodat de bodem is afgekoeld. Het voordeel hiervan is dat planten zichzelf kunnen voorzien van voldoende water voor de warmte van de volgende dag.
 • Tip 4: Zorg dat de blaadjes droog blijven
  Veel mensen bewateren de complete plant, inclusief blaadjes. Dit kan tot gevolg hebben dat de blaadjes ziek worden. Als de blaadjes in de nacht nat blijven, dan kan dit bladschimmel tot gevolg hebben. Daarnaast kunnen blaadjes die tijdens het schijnen van de zon nat gemaakt worden te maken krijgen met kleine brandplekken.
 • Tip 5: Geef de juiste hoeveelheid water
  Het is van groot belang dat voldoende water de wortels bereikt. Bij te weinig water wordt alleen de grond bevochtigd en dit is niet voldoende. Wees vooral niet te zuinig met het geven van water, het kan niet snel teveel zijn.
 • Tip 6: Geef grotere hoeveelheden water in gedeelten
  Het duurt even voordat het water tot in de bodem doordringt. Sproei een paar keer achter elkaar licht om te vermijden dat het water ongebruikt wegloopt.
 • Tip 7: Sproei gericht maar rond de planten
  Sproei niet altijd aan dezelfde kant van de wortels! Dit kan leiden tot ongelijkmatige wortelgroei. En hierdoor ook tot minder goede opname van de voedingsstoffen in de bodem. Sproei dus rond de plant.
 • Tip 8: Besproei en wees zuinig met water
  Sproei zo veel als nodig is en zo weinig als mogelijk is. Dit kunt u vereenvoudigen met een automatisch irrigatiesysteem met vochtsensor – in de bodem, op het balkon en op het gazon.
 • Tip 9: Vermijd waterophoping
  Water drukt de lucht weg uit de bodem. Hierdoor kunnen de wortels niet ademen. Zonder zuurstof verdrinken de wortelcellen.
 • Tip 10: Gebruik hoogwaardige tuinaarde met een hoog kleigehalte
  Tuinaarde met een hoog kleigehalte heeft betere expansie-eigenschappen en kunnen daardoor het water beter en gelijkmatiger vasthouden. Zorg tijdens natte zomers en in de winter voor een goede drainage om waterophoping te voorkomen.

In onze Tuin & Park winkel in Lelystad hebben wij de nodige producten om uw tuin te bewateren. Kom vooral langs voor een passend advies.