Väderstad Tempo afgeleverd aan loonbedrijf Boernu

Ruud Mantingh van Loonbedrijf Boernu had plannen om te investeren in een maïszaaier en er tevens eiwithoudende producten als soja, veldbonen en sperziebonen mee te kunnen zaaien. Hiermee speelt Ruud in op de GLB richtlijnen waar de huidige landbouw mee te maken heeft. Het is niet verwonderlijk dat Ruud bij de Väderstad Tempo uit kwam.

De Tempo heeft 12 rijen met 50 cm zaaiafstand. Voor Soja en diverse bonen is dit een standaard zaaibreedte. Ook bieten kan met de Tempo gezaaid worden. Mais wordt in de regel op 75 cm geteeld, maar uit onderzoek komt naar voren dat er een minimale winst van 5% is te behalen om op 50 cm te zaaien. Met de huidige haksel-techniek moet dit ook geen probleem opleveren met de oogst.

De Väderstad Tempo is uitermate geschikt om het zaad diep weg te kunnen zaaien. Winterveldbonen wordt bijvoorbeeld tussen 7 en 10 cm diep gezaaid om een koude winter te kunnen overleven. Mede door de robuuste bouw van de Väderstad is dit geen probleem. Door de “Powershoot-technologie wordt het zaad met overdruk en op exacte afstand naar de grond geschoten. Door deze techniek kan er gewerkt worden met een hoge rijsnelheid.

De Väderstad is voor elke klant naar wens ingericht zoals een granulaat- of kunstmest toevoeging. De precisie wordt gecontroleerd door de E-control die eventuele missers per rij inzichtelijk maakt. Om overlap te voorkomen kan door middel van GPS-sectieschakeling per rij worden geschakeld.

WeeversNieuwstad dankt Ruud voor deze gunning en wenst Loonbedrijf Boernu veel zaaiplezier.