De spuitmachine is eigenlijk wel aan vervanging toe, maar wat kies je?

Ben jij ook toe aan vervanging van jouw spuitmachine, maar zit je met het dilemma welk model te kiezen? Je bent niet de enige! Veel agrariërs staan voor dezelfde uitdaging. Dit komt onder andere door de drift reducerende technieken- en doppen lijst, waar iedereen zich aan moet houden. Wij begrijpen de frustraties die hierbij komen kijken volledig, we zien namelijk dat de meest driftarme doppen de meest slechte resultaten boeken als het gaat over verdeling. Wachten op een nóg betere spuitdop die dan ‘eventueel’ in die lijst komt te staan heeft geen enkele zin.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe spuitmachine?
Het antwoord is uiteraard volledig afhankelijk van jouw specifieke situatie, bedrijfsomvang en teeltsoorten. Maar als eerste stap raden wij een spuitmachine aan met een dopafstand van 25 cm in combinatie met een lage boomhoogte. Essentieel is een goede balans als basis, met balans- en boomhoogteregeling. Dit zijn sensoren die verdeelt in de boom zijn gepositioneerd. Een automatische balans- en boomhoogteregeling gaat goed samen met een gyroscoop en twee sensoren per kant voor wisselende hoogte- of sporen in het gewas. Met de juiste doppen is er voor deze optie een maximale driftreductie van 95% te behalen!

In welke driftreductie-klasse mag er gespoten worden?
Het etiket van het gewasbeschermingsmiddel laat zien bij hoeveel driftreductie-klasse er gespoten moet worden. Er zijn middelen die bij 97,5% driftreductie klasse of hoger gespoten moeten worden, ongeacht teeltvrije zones etc. Het etiket is hierin lijdend.

Wanneer je deze middelen wilt blijven gebruiken moet er dus geïnvesteerd worden in technieken met minder drift en toch een goede verdeling. Alle technieken die op de lijst staan, voldoen hieraan

Welke technieken passen er bij jouw situatie?
Het kiezen van de juiste techniek hangt af van jouw specifieke behoeften. Onze aanbeveling is om, wanneer je dan toch al investeert, te streven naar het hoogst haalbare, namelijk 99% driftreductie. Volgens de DRT lijst kom je dan uit bij een sleepdoek-techniek van Wingssprayer of Wave en luchtondersteuning van Hardi Twinforce.

De AP Dubex Wave techniek is een universele toepassing die op veel spuitmachines (nieuw of oud) gemonteerd kan worden, maar niet op alle type spuitmachines. Denk daarbij aan het opklappen van de boomdelen (scharnieren of over de top deel) en of de constructie het gewicht wel houden kan. Wave op een nieuwe AP Dubex bestellen is aantrekkelijk, want dit scheelt in de kosten. En doordat alles af fabriek is voorbereid én in kleur is gespoten, is het ook mooier afgewerkt.

Bij deze technieken is het ook essentieel om voor automatische balans- en boomhoogte regeling te gaan i.v.m. 25 cm. dopafstand. AP Dubex heeft zelfs DBL++ waarin ook de neigcilinders mee sturen in de boomhoogte-regeling en de bomen link en rechts onafhankelijk van elkaar gestuurd kunnen worden met drie sensoren per kant.

Sleepdoek-techniek is niet voor elk gewas geschikt. Denk aan de gevoeligheid van bijvoorbeeld tulpen of juist de hardheid van soorten koolgewas.

Om een betere indringing in het gewas te krijgen is luchtondersteuning een perfecte oplossing. De fijne druppels uit de spuitdoppen worden direct meegenomen door de wind van de luchtondersteuning en in het gewas geduwd. Het gewas wappert open en kan zelfs tot onderin- en aan de achterkant van het blad komen. Door de luchthoeveelheid te regelen kan in (bijna) elke situatie gespoten worden. Bij geen- of net opkomend gewas stel je de luchtondersteuning minimaal af en wordt het middel toch naar beneden geduwd en niet door de wind mee genomen.

Bij Hardi Twinforce kan de luchtondersteuning naar voren of naar achteren worden afgesteld, waarbij de spuitleiding meedraait. De hoek van de spuitopening en de luchtopening zijn daardoor altijd in dezelfde lijn. Bij tegenwind wordt de Twin luchtondersteuning naar voren afgesteld en bij rugwind andersom. Hierbij zit ook memoriefunctie die schakelt bij het bedienen van de hoofdschakelaar (spuiten aan-uit) op de kopakker.

De Hardi heeft een maximale spuitboombreedte van 36 meter waardoor deze bij veel bedrijven inzetbaar is. Voor sommige bedrijven betekent het teruggaan in werkbreedte letterlijk een teruggang. Hiervoor kan een universele luchtondersteuning een oplossing bieden. Daarbij geldt hetzelfde als het sleepdoeksysteem; het past niet op iedere spuitmachine. De maximale werkbreedte met luchtondersteuning is tot nu toe 45 meter op een nieuwe spuitmachine, waarbij de spuitboom al voorbereid is op de nieuwe luchtondersteuning. Denk hierbij aan steunen in de boom en een hydrauliektank voor de hydraulisch-aangedreven ventilator.

Met de juiste doppen op 25 cm dopafstand valt hier een maximale driftreductie van wel 97,5% te behalen! De leiding zit vast aan de boom en beweegt niet mee met de luchtstroomopening, die wel naar voren- en naar achter is af te stellen. Ook bij deze technieken raden we een balans- en boomhoogte regeling aan, door het opblaasbare zeil in de boom ben je namelijk ook nog eens je een windvanger.

Reinigingsmogelijkheden

Bij de keuze voor een nieuwe spuitmachine is het belangrijk om te kijken naar een goed werkend, automatisch vul- en tankwasprogramma. Zo voorkom je dat je per ongeluk te veel water tankt, wat resulteert in minder restvloeistof. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Dat geld ook voor het reinigen van de tank. Bij een goed systeem heb je drie mogelijkheden van reinigen.

  1. Alleen de leiding in de boom reinigen, bijvoorbeeld na een regenbui en je na een paar uur weer verder wilt spuiten.
  2. De tank reinigen, waarbij de volgende bespuiting met hetzelfde middel wordt gedaan.
  3. Alle leidingen, slangen en de tank grondig reinigen voor het gebruik van een ander middel in de volgende bespuiting. Hierbij wordt de volledige inhoud van de schoonwatertank gebruikt.

De spuitmachine is vaak de meest cruciale en rendabele machine binnen een bedrijf. Met stijgende prijzen en schaarste van middelen wordt er tegenwoordig vaker gespoten, terwijl de werkzame stof minder wordt. Een investering in een spuitmachine is dan ook geen korte termijn beslissing. Wij adviseren daarom te streven naar het hoogst haalbare.

Alvast heel veel succes met het kiezen van jouw nieuwe spuitmachine. Wij staan altijd klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw bedrijf. Neem daarom gerust contact met ons op!