De Jonge uit Zeewolde gaat van 2,25 meter naar 3 meter uienteelt.

Waar eerst met één bed van 2,25 meter en links en rechts een half bed werd gezaaid wordt vanaf dit jaar gezaaid met de 3 meter Agricola zaaimachine met 11 rijen. Het zaaielement van de Agricola heeft voor en achter farmflexwielen en tussenin een stalen aandrukwiel die het zaad vast legt. Voor het zaaikouter is een schijf bevestigd om door eventuele gewasresten te snijden. Dit voorkomt ophopingen.

Het zaad wordt met vacuüm aan de zaaischijf gezogen en onderweg worden dubbel aangezogen zaden verenkeld. De zeer nauwkeurige afstellingen zijn gemakkelijk te bedienen en overzichtelijk af te lezen. Nadat het zaad wordt losgelaten worden met overdruk van de aparte compressor de gaatjes schoon geblazen.

Theoretisch zal er meer van een hectare worden geoogst i.v.m. minder sporen, maar de grootste winst zit in de oogst. De familie de Jonge heeft ook voor een ander rooisysteem gekozen. Voorheen werd gerooid met een 2,25 meter frontklapper en een asrooier. Dit jaar gaat dat met de Tormac schijvenrooier gebeuren. De front-schijvenrooier heeft een compacte klapper aan de voorzijde. De buitenste 3 rijen worden naar binnen getransporteerd waardoor er op brede banden gerooid kan worden. Achterop worden de losgerooide uien met een 1,80 meter asrooier opgeraapt en op-zwad gelegd.

Uiteraard komen we hier later op terug! Meer weten over de Agricola zaaimachine? Neem dan contact met ons op.